Tips Sardinie & Corsica

Handige Tips voor op Corsica en Sardinië!

Voor camping, veerboot, onderweg enz

Specifieke tips:

Lezing en/of presentatie over Corsica en/of Sardinië op een personeelsactiviteit, vereniging of vriendenclub?

Weer eens wat anders op de personeelsdag, vriendenavondje of vereniging? Dat kan: wij verzorgen lezingen over met name het vakantieaspect van Corsica en/of Sardinië. Praktische zaken, maar ook culturele achtergronden, vertelt uit ruime eigen ervaringen. Natuurlijk zullen mooie foto’s en een filmpje niet ontbreken. Ook kunnen we de twee buureilanden Elba en Sicilië in de presentatie betrekken.

In principe zijn deze lezingen gratis, hoewel in een aantal gevallen een bijdrage in de reiskosten wordt gevraagd.

Lijkt je dat wat? Mail ons voor de mogelijkheden, maar geef ook je wensen aan!

Corsica&SardinieLezing
Sardinie&Corsicapresentatie

Allerhande tips:

 • Wigjes
  bij de bouwmarkt kan je wigjes kopen, die van mij zijn groen. Handig om zaken waterpas te zetten zoals een kooktoestel/keukentje, zodat je eitje netjes in het midden van de bakpan blijft liggen. Of voor je koelkastje, want die doen het best als ze waterpas staan.
 • Pas op!
  Ben je op het strand dan kun je het beste de tassen, schoenen ed aan elkaar binden / aan parasol vastmaken of aan parasol/hondenharing. Zo kan iemand die een snelle greep wil doen, lastig zijn werk uitvoeren. Hij/zij wil niet gezien worden met een parasol en een paar schoenen achter zich aan. Babbeltrucs worden dan minder interessant. (de een babbelt, de andere pakt snel iets weg.)
 • Drinken, een must!
  Drinkwater is meestal wel goed, maar smaakt vaak niet lekker, ziet erg soms wat roestig uit. Mineraal water is erg goedkoop. Drink veel!
 • VUURgevaarlijk
  Vermijd het maken van open vuur, vaak is het zelfs verboden. Kaarsen op de grond is niet zo handig, barbecues op kolen kunnen met hun vonken je gortdroge (camping)plek in lichterlaaie zetten. Bekijk ook altijd even wat de vluchtroutes zijn. Over het algemeen is dat bij een camping aan zee: richting zee…. Wet ook waar de brandblusapparaten hangen!
 • Zonnig op de boot
  Maak je een boottochtje over zee? Zorg altijd voor extra factor zonnebrand. Petten waaien vaak af. Extra t-shirt om je te beschermen is ook geen overbodige luxe. Die zonnebrand geldt natuurlijk ook op de veerboot, je kunt je dan al lelijk verbranden als je op de dagboot in een ligstoel op het dek in slaap valt.
 • Fotograferen
  Soms kan een zon je hele foto verpesten, maar de zon kan juist ook een bepalende factor zijn voor de sfeer. Het avondrood van de zon geeft de natuur soms hele andere kleuren dan de ochtend zon. Zorg dat de zon het te fotograferen object aan de juist kant beschijnt en dat er geen schaduw over heen valt.
 • Zaterdag en zondag!
  In het weekend vooral zondags zijn er ook veel eilandbewoners zelf op pad. Vaak gaan ze picknicken in de bergen, bij een beek, rivier of waterval. Ook de stadjes en stranden worden vaak met een bezoek vereerd. Dus denk even na als je naar een rustig plekje wilt.
 • Boeken/reserveren
  Boeken via internet, het wordt steeds meer gedaan.  Blijkt dat prijzen nog wel eens kunnen schommelen. Vooral als veel mensen tegelijk naar het zelfde zoeken/kijken, dat dan de prijzen omhoog gaan. Dinsdag nacht schijnt het rustigste te zijn. Zondag en maandag het drukst; dat zie ik ook vaak op deze site, veel bezoekers. Zondag zoeken, maandag boeken, lijk het wel.
  Dinsdag is trouwens ook de “goedkoopste dag” als het gaat om het vliegen, varen of verblijven zelf. Dus boek op dinsdag voor een activiteit op dinsdag!
 • Huurauto
  Heb je een auto gehuurd, neem het zekere voor het onzekere, maak van eventuele schade een foto, ook al staat het al op het formulier aangegeven. Ook bij het terugbrengen: maak even foto’s van de auto, zodat als de maatschappij onverhoopt schade op je wilt verhalen je kan aantonen dat het toch een beetje anders zit. Niet dat dit vaak gebeurd, integendeel, maar het kan geen kwaad. En denk eraan: OP TIJD tanken, vele km zie je geen enkele pomp!

Tips op de camping:

 • Winden
  Een heerlijk windje kan bij 32 graden verkoelend of juist verwarmend zijn. Sirocco waait met warme wind uit Afrika. Je kunt dus beter de mistral hebben; die waait vanuit Frankrijk met koelere wind. Echter, deze winden zijn wel erg hard, op het strand wordt je dan meestal gezandstraald. Heb je bij een camping de keuze uit een plekje op een wat hoger plekje of juist meer in een kom. Dan kan die plek op een topje om 2 redenen handiger zijn. Als er een windje is dan zal die op de top beter voelbaar zijn, als er een (onweers)bui valt met veel water, heb je grote kans dat de kom volloopt met water.
 • Scheerlijnen
  Plastic fles afknippen en over haring zetten, eventueel fluorescerende scheerlijnen gebruiken. Er zijn zelfs haringlampjes te koop.
 • Bewoonbaar
  Ga je weg van je kampeerplek voor een dagtochtje,  de noodzakelijke boodschappen of gewoon om naar het zwembad of strand te gaan: zorg dat je campingplek er bewoond uit ziet als of je er bent of elk moment kan terug keren of dat je mogelijk in je tent bent. Kopjes op tafel, stoelen niet netjes neer zetten als of je weg bent. Spullen juist aan de waslijn laten zitten.
 • Tarp
  Hang een tarp op om schaduw te maken, zelfs onder bomen geen overbodige luxe. Laat je vakantie niet verpesten door een overmaat aan zon op je plekje: zo’n zeil van tentstof is verkrijgbaar bij diverse kampeerzaken, zoals Obelink
 • Grondzeil
  Tenten hebben vaak van die gladde grondzeilen/kuipzeilen. Maar ze worden heet in de zon, en glad met water en ook heel vies. Daarom is zo’n binnenkleed met gaatjes erg handig. Het zand valt door de gaatjes, het droogt snel en wordt niet heet en ook als het nat is, is het niet glad. Een zeker aanrader! Ook verkrijgbaar bij de kampeerzaken.
 • Luchtbed?
  Wij liggen zelf op inflating matrassen, omdat we luchtbedden niet lekker vinden liggen. Zorg dan wel dat je niet de goedkope hebt, want dan lig je echt niet lekker! De duurdere soorten liggen prima. Kies je toch voor luchtbedden en je hebt voldoende ruimte in de auto kun je eventueel overwegen om een speciale tijk met hoes om de luchtbedden heen te doen. Dat ligt ook wel erg comfortabel.
 • Arriveer op tijd
  Probeer rond 10.00 – 11.00 uur op een camping aan te komen. Iedereen die naar de volgende camping (of naar huis) gaat is dan al vertrokken en heb jij meer keuze voor een mooie plek. Er is veel verloop op de campings. Als je ’s avonds aankomt en je hebt geen mooie plek vraag dan bij de receptie  of er ‘s morgens mensen weggaan en reserveer die plek. Kun je de eerste nacht eventueel wat provisorisch doorbrengen en de volgende dag je definitieve plek inrichten.

Tips havens en ferries:

 • Tas klaar!
  Zorg er voor dat voordat je de haven in gaat, je tas met spullen die je mee wilt nemen de boot op, al in orde is en grijpklaar. Als je gelijk de boot op mag heb je geen tijd om die meer te pakken. Je mag niet terug naar de auto. En aangezien je de auto dicht tegen de ander moet zetten, kun je er veelal ook niet meer handig er in. Heb je een hut gehuurd, dan zijn daar handdoeken/zeep aanwezig en zijn de bedden opgemaakt.
 • De haven
  Deze is vaak hectisch, dat wil zeggen veel zoekenden, maar ook de mensen die haast hebben, of zij die wel ervaringen hebben. Alles rijdt en toetert door elkaar. Zorg dat je weet met welke veerbootmaatschappij je vaart. Volg bordjes Port en Embargo. Heb je mailticket bij de hand. Raak niet in paniek en rijdt rustig. Rijdt op de middelste baan als er 3 zijn dan kun je nog alle kanten op.  Als het je eerste keer is zorg dan dat je zeker 1,5 – 1 uur van te voren aanwezig bent.
 • Eten en drinken
  Veerboten zijn grote boten, halve cruise schepen of vrachtboten. Je kunt er van alles kopen en er zijn vaak meerdere restaurants. Je kunt ook heel goed zelf eten en drinken meenemen en dat opeten, zowel binnen als buiten zijn er diverse gelegenheden waar je je meegebrachte etenswaren gezellig kunt opeten.
 • De file vermijden
  Je kunt er voor kiezen om – nadat je in de haven gearriveerd bent – direct met de stroom mee het eiland op te gaan, maar als je een van de laatsten bent die de boot af mag dan sta je in een eindeloze file. Daarnaast komen er ook vaak meerdere  veerboten tegelijk in de haven aan. Tip: rijd de andere kant op en drink ergens een lekkere kop koffie. En ga na een half uurtje verder!
 • Vertrektijd nog steeds dezelfde?
  In 2012 is het menig keer gebeurd dat de vertrektijd later in het jaar is veranderd. Soms zelfs de haven of veerdienst. Corsica&Sardinie Ferries en Moby Lines proberen hun boten wat economischer te laten varen en halen soms wel boten uit de vaart en brengen de passagiers onder op een andere boot, soms zelfs van een andere veerbootmaatschappij. Kijk een paar weken voor vertrek en vervolgens nog een dag voor vertrek of de tijden en havens nog dezelfde zijn. Je krijgt namelijk niet altijd bericht!
 • Meten van de auto
  Bij de opgave van een auto, moet je de buitenste maten opgeven: dus eventueel de trekhaak, maar ook de dakdragers en eventueel de bagage (dakkoffer) bovenop! Of denk ook aan uit stekende fietsen, soms moet je die er zelfs afhalen. Dat zelfde geldt voor de aanhanger/caravan, camper! En ja, niet vaak, maar ze meten af en toe op en dan moet je alsnog bijbetalen en dat is dus te voorkomen.
 • Slapen op de boot
  Je kunt kiezen voor een cabine. 2, 3 of 4 persoons: luxe of gewoon. Je hebt dan ook de beschikking over eigen toilet en douche! Je kunt kiezen voor een slaapstoel. Maar het  hoeft niet. Je kunt ook op een gewone stoel in slaap vallen, wakker blijven, of een matrasje meenemen en dat ergens neerleggen. Dat laatste heb ik niet altijd gezien. Ik weet dus niet of dat altijd mag. Met name de Corsica Linea en Tirrenia heeft weleens andere regels.
 • Caravan
  Trek de stekker tussen caravan en auto uit de contactdoos al op het inscheepterrein, zeker als deze permanent stroom vraagt, voor bijvoorbeeld koelkast. Koelkast vraag veel elektriciteit op het hete inscheepterrein en in het ruim van de veerboot. Menigeen is al de boot  “afgeduwd”, omdat de accu leeg was! NB Voor campers geldt dat indien zij stroom tappen van de “rijd-accu” dat zij er verstandig aan doen om de koelkast op “uit” te zetten!
 • Lees deze blog “De veerboot op

 • Wandelingen

  Ga je een leuk stuk wandelen, weet je de weg niet meer. Waar moet je dan op te letten…… Als je wandelingen maakt die niet staan aangeven middels pijlen of stippen, dan kan je nog weleens voor een tweesprong staan waarbij je denkt linksaf of rechts af. Of er is geen pad meer, of je wilt weten hoe je het makkelijkst langs een hindernis kan klauteren. Let dan op de volgende zaken en het komt bijna altijd goed:

  • Het meest logische pad kiezen, is vaak het breedst. Soms komen er kleine herderspaadjes uit op het hoofdpad.
  • Let op stapeltjes stenen zgn cairns of steenmannetjes. Laat ze svp staan, maar volg ze wel!
  • Let op gladde, soms glimmende rotsen of takken van struikgewas. Hier zijn veel handen of voeten geweest. (zweet, zonnebrand en vet maakt het glimmend)
  • Soms staat er ook weleens een dikke tak die je helpt om de hindernis juist daar te nemen.

A Cupulatta

Waarom niet een leuke wandeling maken in deze schildpaddenfarm in de buurt van Ajaccio. De grootste van Europa!

Steenmannetje
Wilge!Handige Tips