Coronavirus en de eilanden

Update van 17 september.

Sardinië wijzigt beleid

Alle commotie voor niks:

Het RIVM meldt: de verplichte coronatest voor Sardinië is afgeschaft. U moet zich voor een reis naar Sardinië wel voor vertrek registreren via de website van de Sardijnse autoriteiten of via de SardegnaSicura app (te downloaden via de Appstore).

Je kunt dus zeker nog van het mooie weer op Sardinië genieten komende maanden

Je moet je op Sardinië laten registreren via dit formulier 2 dagen voor aankomst. In Italië geldt verder nog dat je dit formulier ingevuld bij je moet hebben.

Corsica

Air Corsica vliegt niet meer vanuit België naar Corsica!

En dan is er nu echt wel wat veranderd sinds vorige update: Corsica in het rood. (Franse code)

Het RIVM heeft het reisadvies voor Corsica aangepast van geel naar oranje. Dus kom je terug van Corsica dan moet je 10 dagen in thuisquarantaine.

Bij 50 op de 100000 inwoners gaat een departement in Frankrijk op rood. Met slechts 300000 inwoners is dat voor Corsica al met 150 mogelijke besmettingen. Zowel Haute Corse als Corse du Sud zijn roodgekleurd. En dat is met name voor Haute Corse bijzonder want daar waren al die tijd slechts een beperkt aantal besmettingen. De meeste besmettingen waren rond Ajaccio. (Waar ook de meeste mensen wonen.)

Zie hier enkele berichten:

Toch kan je op Sardinië net als bij Corsica ineens voor een verrassing staan. Als je het jezelf niet kan permitteren om 10 dagen in thuisquarantaine te gaan, dan is het verstandig je af te vragen of je wel dit najaar nog naar de eilanden moet gaan….. kan je je dat wel permitteren dan is het wellicht zelfs een goede optie. De eilanden zijn dun bevolkt en met een beetje opletten en drukte mijden is het er vast veiliger dan hier in Amsterdam of Rotterdam.

Afgaand op bezoekjes aan de webwinkel en informatiepagina’s van mijn websites dan gaan er maar weinig mensen naar de eilanden. De mensen die toch gaan melden dat het op de eilanden zelf prima te doen is als je de regels gewoon in acht neemt. (oa de mondkapjes plicht) Wel komen er meldingen dat boten niet varen, vliegtuigen niet vliegen, terwijl men toch gereserveerd heeft. Men moet uitwijken naar een andere haven of een andere dag. (met soms dus onverwachte kosten van een extra overnachting die plotseling geregeld moet worden.)

Let verder op:

 • De reisadviezen Zie https://www.nederlandwereldwijd.nl/ als belangrijke informatiebron, met name voor de reisadviezen.
 • Vliegtuigen vliegen weer en/of veerboten varen. Weliswaar beperkt en mogelijk wordt een gezondheidsverklaring gevraagd die ter plekke ingevuld dient te worden. Zie deze pagina voor Vliegen en Veerdiensten
  Echter let op: Eerder geplande vluchten/oversteken kunnen toch geannuleerd worden door de maatschappijen! En
 • Accommodaties en/of campings gaan weer open, zij het met extra (hygiënische) maatregelen. Overigens gaan niet alle campings en accommodaties open!
 • Je hoeft momenteel niet eerst in quarantaine bij aankomst op het eiland.
 • Hygiënische en andere maatregelen kunnen per regio of provincie of stad – of zelfs per uitbater -verschillen.
 • Autohuur op Corsica en Sardinië: dit blijkt lastig!

Nieuws specifiek voor de eilanden:

 • Voor het nieuws op Corsica lees ik veel de Corse Matin,
 • Voor Sardinië lees ik weliswaar met googlevertaling de UnioneSarda
 • Verder de reisadviezen van het RIVM, die voor de Schengenlanden op code geel staan.

ANWB- Reisplanner

De ANWB-Reiswijzer is een van de handigste overzichten wat nu wel mag en wat niet als het gaat om vakantie houden in het buitenland, gebaseerd uiteraard op het RIVM, de Nederlandse overheid en de buitenlandse vergelijkbare diensten en overheden.

Op vooral sociale media hebben de liefhebbers van Italië en Frankrijk toch vaak een roze bril op als het gaat om de interpretatie van de versoepelingen. Ook zijn er slechte vertalers bij de diverse media.

Vakanties zijn dus weer mogelijk: ik heb een nieuwe pagina toegevoegd met alle reisorganisaties die reizen aanbieden op Corsica en Sardinië. Ook heb ik de pagina’s met Vliegen en Veerdiensten een Corona-update gegeven.

[Nederlandse reisorganisaties Corsica en Sardinië]

Nijpend te kort aan huurauto’s

{Update 24 augustus} In gevolge van de Coronacrisis zijn er veel te weinig huurauto’s aangevoerd op Corsica en Sardinië. Geen enkel verhuur bedrijf blijkt meer auto’s te hebben in deze zomer of tegen extreem hoge prijzen. Erg vervelend als je je vlucht al hebt geboekt.

Wellicht kun je nog wat huren bij een ‘gewoon’ autobedrijf, die hebben vaak auto’s die als vervangend vervoer dient of misschien zien ze wel ene gat in de markt.

Heb je een idee of oplossing, meld het svp op de facebookgroep: Corsica- Prikbord of SardinieForum aan mij!

Wilge!Corona-update