Dit verslag maakt onderdeel uit van onze Sardinië reis in juni dat je hier vindt.
Update: 25 februari. Amkina heeft besloten te stoppen met hun B&B: Amkina Sleep & Experience. Hoe het verder gaat met dit B&B weten we (nog) niet. Dat neemt niet weg dat Ollolai in een prachtige omgeving ligt.
In juni 2020 hebben Ovan en Marije een terugblik op hun Ollolai avontuur gemaakt, zie deze video:
1-euro huizen
Tja, waarom zou je naar Ollolai gaan op vakantie? Om de 1-euro huizen te bekijken? Dat doen wel heel veel Nederlandse toeristen. Het dorpje Ollolai op Sardinië werd door de 1- euro-huizen in één klap wereldberoemd in Nederland. De burgemeester had namelijk bedacht dat er wellicht mensen op de huizen afkwamen in zijn dorp als je die maar voor slechts 1 euro te koop aanbiedt. Dat deden inderdaad enkele buitenlanders, maar in Nederland sprong RTL op dit verhaal. In de zomer van 2018 werden 5 koppels gevolgd die graag een huis wilden aanschaffen voor 1 euro. De meeste waren halve krotten, dus er moest flink verbouwd worden.
Behalve iets moois van je huis maken, moest je je ook verdienstelijk maken voor het dorp Ollolai. Voor niets gaat de zon op. En RTL had natuurlijk ook een verhaal nodig. En dat verhaal kwam er en werd door veel Nederlanders op tv gevolgd. Uiteraard kwamen er diverse facebookgroepen die ruimschoots in een behoefte bleken te voorzien. Het programma, het dorp Ollolai en de deelnemende koppels kregen zo veel belangstelling.
Dat betekent dat in 2019 veel Transavia en Corendon vliegtuigen zich met reizigers vulden die dat allemaal wel eens met eigen ogen wilden zien. Busladingen vol geïnteresseerden stapten op Piazza Marconi in Ollolai uit. De toeristen krioelden door de steegjes van het oude dorp richting de 1-euro huizen. ‘Hier moet het huis van die zijn, o, nee, dat kan niet, dan moet het deze zijn.’ Na de bezichtigingen terug op het plein natuurlijk even een kop koffie of een biertje scoren. Efisio, de burgemeester had zijn doel wel bereikt. Er was ineens activiteit in zijn dorp. Sterker nog: economische activiteit. Dat heeft hij dan wel heel erg te danken aan de initiatieven van de Nederlandse koppels.
Maar eigenlijk gaat het in dit blog niet om dit RTL-programma of over de koppels, want daar is al genoeg over geschreven. Oa dit blog hoe het de koppels nu vergaat. (en dat nu is al weer een tijd geleden!) *
De vraag is: Waarom naar Ollolai voor je vakantie?
Wel, als je alleen komt kijken naar de 1-euro huizen, dan doe je het dorp en zijn omgeving wel heel erg te kort. Daarnaast valt er niet zoveel te zien aan de huizen. Nou ja, het huis van Marije en Ovan steekt er wel met kop en schouders boven uit, maar die hebben dan ook een B&B van hun huis gemaakt en zijn daar ook gaan wonen. Bovendien kun je styling wel aan hen overlaten. De andere koppels wonen niet in Ollolai of een gedeelte van het jaar. De winnaars van de Ollolai challenge – Marije en Ovan – werden in Ollolai tot ereburgers gekroond en barsten van de initiatieven om het dorp en omgeving leven in te blazen, daar waar menig burgervader van droomt. En dan hebben ze ook nog hun eigen modelabel Amkina.
Het is duidelijk: onderdak heb je al in een van de mooie kamers van het B&B: Amkina Sleep & Experience. Drie kamers in de kleuren of blauw of goud of wit: aan jou de keuze! Een heerlijk ontbijt staat ’s morgens op je te wachten. En hoe weten we dat? We zijn er zelf geweest en hebben er 3 nachten gelogeerd. Het huis was toen nog wel in aanbouw, maar daar hadden wij geen last van en onze kamer Tutto Blu met uitzicht op Ollolai was al af!
Eerlijk gezegd: alleen daarom om al zou je naar Ollolai kunnen gaan: zo relaxed!
Maar mocht het vol zijn (en waarom niet?) , dan kun je ook terecht in een mooi agriturismo Sa Serra en verder zijn er ook nog 2 B&B’s in het dorp. Kijk even hier bij Booking.com of boek in een van de omliggende dorpen.
Ollolai zelf
Het dorpje is een traditioneel bergdorpje op maximaal 970 meter hoogte in de provincie Nuoro en telt 1500 inwoners. Het pleintje Piazza Marconi met barretjes, oude huizen en kerken in steegjes er om heen en in de buitenwijken wat landhuizen, bungalows en boerderijen. Het ligt in een bergachtige gebied en deze streek wordt Barbagia genoemd; daarover verderop meer.
Foto: met de paarden oefenen voor de festiviteiten in de nauwe straatjes van Ollolai
Het dorp heeft een mooi archeologisch- en natuurpark genaamd San Basilio, ook wel de tuin van Ollolai genoemd. Dit park is een oase van rust omringd door de ongerepte natuur en kent een lange geschiedenis. Bovenop de Sa Punta Manna heb je een panoramisch uitzicht over Sardinië. Deze plek wordt ook wel het raam van Sardinië genoemd. Op een mooie dag, als het niet te heiig is, kun je zelfs de zee zien. In de buurt van het park ligt ook een sterrenwacht, waar van niet helemaal duidelijk is of/wanneer deze open is/gaat.
In de zomer liggen de temperaturen rond de 30 graden, terwijl ’s nachts de temperatuur wel afkoelt. In de winter kan het flink koud zijn en moet je niet verbaasd zijn als er een flink pak sneeuw ligt.
In eerste instantie keken de bewoners een beetje achterdochtig naar al die buitenlanders die hun dorpje kwamen bezoeken, een soort verlegenheid, maar uiteindelijk staan de Sardijnen en dus ook de inwoners van Ollolai bekend om hun gastvrijheid. Er zijn 6 verschillende bars waar je een drankje kunt bestellen of een praatje kunt maken met de lokale bevolking. Voor een goede maaltijd hoef je het dorp niet te verlaten, want er zijn een paar leuke eetgelegenheden, waar je typisch Sardijns eten voorgeschoteld krijgt. In Ollolai zijn 2 agriturismo’s waar je kunt kiezen uit lokale gerechten en 2 pizzeria’s om uit goede zelfgemaakte pizza’s te kiezen. Uiteraard kun je ook bij een van de winkeltjes zelf wat lekkers kopen en picknicken in bijvoorbeeld het mooie natuurpark San Basilio.
Omgeving van Ollolai
In de zomer kun je ervoor kiezen om een beetje af te koelen in een van de stuwmeren in de buurt van Ollolai. Het Lago di Taloro (ook wel Lago di Gusana genoemd) is een prachtig stuwmeer en ook de tocht erheen is schitterend en afwisselend. In het dorp Gavoi vind je een zwembad met een panoramisch uitzicht op het meer. Dit stadje heeft een oud historisch centrum waar je een drankje kunt drinken voor de oude kerk. Een ander zwembad ligt in Ottana.
Foto: Rondom de meren kun je heerlijk genieten van de rust, de natuur en de mooie vergezichten. Ook vind je hier en daar historische overblijfselen zoals een nuraghe. Er worden ook activiteiten bij de meren aangeboden zoals paardrijden, kanoën en zelfs wakeboarden. Per meer is dit verschillend.
De omliggende dorpen liggen in het gebergte genaamd SupraMonte. Rijke natuur, met vele roofvogels. Hoewel de gieren hier uitgestorven zijn, probeert men hier samen met oa de Amsterdamse dierentuin Artis, de vale gier weer terug te krijgen, zo zijn er vanuit Artis al diverse gieren hier uitgezet. Kloven, grotten en zinkgaten maken dit gebergte, dat niet zo heel hoog is, bijzonder.
Behalve de mooie natuur zijn er de muurschilderingen, murales genoemd. Orgosolo is daar heel bekend om. Tientallen muren zijn er beschilderd. Letterlijk busladingen vol toeristen worden hier 2 uurtjes gedropt om al dan niet met een gids allemaal hetzelfde te fotograferen.
Niet alleen Orgosolo is daar heel bekend om, echter in heel veel dorpen zijn de mooie muurschilderingen te vinden. Oa in het nabijgelegen dorp Fonni zijn er ook enkele schitterende schilderingen (als er geen auto voor staat). Niet in de buurt maar er zijn er nog 2 dorpjes die zeker kunnen wedijveren met Orgosolo > Tinnura in de Oristano en San Sperate nabij de hoofdstad Cagliari. Hier een overzicht van de ruim 300 mooiste murales van Sardinië.
In de omliggende dorpen vind je ook enkele musea waarvan het Etnografische museum in Gavoi, het Maskermuseum (Machere) in Mamoiada en het kostuummuseum in Nuoro de bekendste zijn.
Uiteraard liggen in deze streek ook diverse nuraghes, die vaak nauwelijks te vinden zijn. Ook een enkele ‘Domus de Janas’ is te bezoeken als je een beetje je best doet.
Barbagia
Als je denkt dat Ollolai een rustig dorp is, dan heb je het juiste beeld, maar dan vooral tijdens de winterdagen en tijdens de siësta in de zomer.
Want net als op heel Sardinië zijn er in de zomermaanden veel traditionele en/of religieuze festiviteiten in Ollolai. Bijna elk weekend is er een traditionele gebeurtenis of een religieuze processie waar mannen en vrouwen in traditionele klederdracht gekleed gaan. Bij Amkina vind je een lijst met de events in het dorp.
De festiviteiten eindigen niet aan het eind van de zomer. In de herfst wordt de “Autunno in Barbagia” gehouden. Dit evenement is om de wereld te laten zien dat de tradities in het centrale deel van Sardinië nog steeds in leven zijn. Elk weekend openen een of meer dorpen de mensen hun deuren, waar iedereen kan binnenlopen en lokale producten kan zien, proeven en kopen. Waar klederdrachten, gewoonten en tradities te bekijken zijn. Elk jaar doen er zo’n 30 dorpen aan mee. Diverse aanplakbiljetten en posters laten zien wanneer welk dorp aan de beurt is.
Experiences
Als je het echte traditionele en ambachtelijke leven in Ollolai wilt ervaren, is dit ook mogelijk. Marije en Ovan zijn samen met de bewoners een aantal experiences aan het opzetten. Ervaar zelf bijvoorbeeld het authentiek mandenweven/vlechten, bekijk van dichtbij de traditionele kleding en gebruik een traditionele lunch met een Sardijnse familie. Wat dacht je van workshops als Vegan Cooking of Pasta Maken. Schilderen, parfum maken of een leuke wandeling met gids doen is oa ook mogelijk. Uiteraard zijn deze activiteiten nog in ontwikkeling en soms afhankelijk van het seizoen of het aantal deelnemers. Marije en Ovan zullen jullie daar graag in helpen.
Bij de foto: Zelf hebben we bij een van de kunstenaars uit het dorp een schilder experience gedaan. Het naschilderen op hout van een dame op foto in prachtige klederdracht.
Sneeuw
In de winter kun je ook sneeuw verwachten in deze omgeving Als je graag wilt skiën zijn er skipistes in het dorp Fonni, op 30 minuten rijden. Vaak wordt in november al de eerste sneeuw gemeld in Fonni. Het skigebied is rond de hoogste berg van Sardinië 1829 meter hoog: Bruncu Spina. Verwacht geen uitgebreide ‘apres ski’, want dat is hier niet echt te vinden.
Conclusie
Moet je naar Ollolai op vakantie? Je moet niks, maar….
Het liefelijke dorpje met zijn gastvrije mensen heb je echt wel na een dag gezien, het park ook, maar alle experiences, de traditionele eetgelegenheden en natuurlijk de festiviteiten maken het toch wel dat je aan 1 dag niet genoeg hebt. 2 volle dagen is toch wel een minimum. Pak je de direct omgeving erbij, dan is 4-6 dagen nodig. Houd je van rust en authenticiteit dan kun je daar zo nog wat dagen bij optellen! En dan heb ik het niet eens over de omgeving die buiten een straal van pak hem beet 30 km ligt, zoals de prachtige kust bij Cala Gonone. Die ligt al gauw op anderhalf uur rijden van Ollolai.
DUS: JA (wat ons betreft)
* Betreft de koppels die deelnamen aan het RTL programma (update 25 februari 2020):
- Chantal en Paul zijn deels in Nederland en deels in Ollolai te vinden, maar ook op andere plekken op Sardinië.
- Ovan en Marije zijn hun activiteiten op Sardinië gestopt. En focussen zich weer op hun mode label.
- Joey en Danielle. Zij zijn in 2019 getrouwd. Hoe de status is van hun huis en wat zij er zoal doen, is mij niet bekend. Zij zijn in ieder geval zo af en toe in Ollolai vinden!
- Van Brenda en Diederick is mij op dit moment onduidelijk wat de status is.
- Sandra en Marcello (Limoncello met twist) hebben de handdoek in de ring gegooid om privé-redenen.