Nieuws

Vergeet de Canarische eilanden

by Wilge! on november 21, 2019 Reacties uitgeschakeld voor Vergeet de Canarische eilanden

Vergeet de Canarische eilanden, kies voor deze 2 Zuid-Europese eilanden

Behoefte aan een subtropisch verblijf? De Zuid-Europese eilanden Corsica en Sardinië bieden je alles waar je aan denkt als je je een zon-, wandel- of cultuurvakantie voorstelt. Maar er is meer. 

Wie even genoeg heeft van zijn werk en zijn laptoptas 17 inch aan de kant gooit, neemt het vliegtuig of de ferry richting een van deze eilanden. Dan ben je niet alleen los van het vasteland, maar bevind je je in een prachtige omgeving. De natuur is er geweldig, er is een rijke cultuur en natuurlijk kun je je hart ophalen aan de stranden en de zee.

Sardinië kent een eigen cultuur

Sardinië kent eeuwenoude dorpjes. Sardegna noemen de italianen dit, en ligt nog geen 50 minuten varen met de veerboot onder Corsica. Behalve dat het er prachtig bergachtig uitziet, ruikt het er naar wilde tijm, mirte en rozemarijn. Waar kom je dat nog tegen! Niet op de Canarische eilanden in ieder geval. Daar mis je de reuk van de maquis!

Je kunt maar liefst 1800 kilometer kust afleggen en de Costa Smeralda wordt een van de mooiste kustlijnen genoemd, maar daar zijn de meningen (gelukkig) over verdeeld. Er zijn enorm veel mooie en authentieke dorpjes langs de zee. Uiteraard zijn er drukke stranden, veelal in het noordoosten, maar je treft er evengoed rustiger plekken bijvoorbeeld in het zuidwesten. Bij de Costa Smeralda kun je heerlijk flaneren in een zomerse outfit langs het strand, met je Ted Baker tas of Italiaanse shopper. In tegenstelling tot de rustige stranden in het zuidwesten waar je heerlijk rustig jezelf kunt liggen zijn. In deze oude mijnbouwstreek vind je bergen die in duinen overlopen zoals bij Bugerru en iets net noorden daarvan Spiaggia di Piscinas.

Opvallend is dat alle dorpen een eigen cultuur hebben bewaard. Het is typisch Italiaans. Het komt oa tot uiting in de klederdrachten die oa gedragen worden bij feesten en processies. Hier lopen de dorpsgemeenschappen samen in de optocht, zoals op deze foto van het jaarlijks Sant Efisio op 1 mei in Cagliari.

Corsica hoort bij Frankrijk

Corsica, het eiland van de schoonheid, behoort in tegenstelling tot bovenstaand eiland niet tot Italië, maar tot Frankrijk. Toch is het eiland vele jaren in handen geweest van Genuezen en ook Pisa is er een tijdje de baas geweest.

Dit eiland is veel bergachtiger dan Sardinië en kent veel mooie havens en baaien. Je vindt hier ruim tweehonderd campings, vele kleine charmante hotelletjes en andere accommodaties. Het is daar heerlijk vakantie vieren. Tip: laat de computer en de laptoptas 15 6 inch lekker thuis en geniet.

Op dit eiland bevinden zich de hoge bergen: Monte Cinto (2706 meter) en Monte Rotondo (2622 m) om er maar eens 2 te noemen. Prachtig om in de bergen te wandelen, over de ‘geitenpaadjes en soms langs heerlijk stromende beken. Overigens groeien er op dit eiland veel zeldzame plantensoorten.

Foto: mirte struik in bloei.

Ook op dit eiland ruik je de maquis, de kruidige struikgewassen van het eiland. Het grote verschil met de Canarische eilanden, daar ruik je deze geur niet. Net als op Sardinië wordt hier mirto gemaakt. Een heerlijk likeurtje dat je ijs en ijskoud moet drinken. Meestal na het avond eten.

Combinatie

De combinatie bergen, stranden, baaien, zon, zee, geurige maquis, lieflijke dorpjes en havens, wandelingen en gastronomie geven voor mij de doorslag voor een keuze naar Sardinië of Corsica tov de Canarische Eilanden.

Wilge!Vergeet de Canarische eilanden