Nieuws

De veerboot op!

by Wilge! on mei 18, 2017 Reacties uitgeschakeld voor De veerboot op!

De boot is geboekt!

Je hebt de boot geboekt, je auto is gepakt en daar gaan jullie. Wel of geen kinderen op de achterbank, wel of geen vouwwagen, caravan of bagagewagen erachter hangend. Maar vol zin en en volgepakt op weg.

De navigatie doet het en heeft de laatste update gekregen, de verkeersproblemen zijn nog de dag van te voren bekeken, je weet waar er eventueel opstoppingen zijn (bv Gotthard, grenzen, wegopbrekingen). Je Zwitserlandvignet is opgeplakt, of als je via Frankrijk rijdt: je tolgeld, creditcard of tolbadge ligt klaar. Een adres voor een eventuele overnachting is bekend en/of geregeld.

Kortom er kan eigenlijk weinig fout gaan. De haven nadert, je e-mailtickets liggen in het dashboardkastje en je volgt de bordjes Port of Porto of Embargo of eventueel de bordjes van de ferrymaatschapij met welke je meevaart.

Je hebt het goed uitgerekend, je komt zeker een uur van te voren de haven in. Kom je nu nog veel vroeger, dan kun je beter buiten de haven rustig wachten. Een haven als Livorno, Genua of Marseille, zijn nou niet direct erg gezellig. En er “even” uitrijden doe je ook niet. Savona, Nice en Toulon hebben prima mogelijkheden om vlakbij het inschepingsterrein aan de boulevard of zelfs strand (Savona) te gaan zitten. Dat is beter wachten, dan het opinschepingsterrein (Embargo)!

En dan komt het moment nabij dat je gaat zien of het allemaal wel klopt met je ticket. De juiste hoeveelheid mensen opgegeven? De juist maten van auto (inclusief trekhaak en dakkoffer) en eventuele aanhanger? Daar is de controle: jij hebt het goed gedaan, maar je voorganger moet keren, omdat deze kennelijk niet de juiste maten heeft opgegeven. Hij moet opzoek naar de ticketverkoop om bij te betalen + extra administratiekosten. Toch wel lastig keren hier met een caravan, maar met wat geduld word je naar een rij verwezen op een heel groot parkeerterrein. Je bent vroeg en denkt dat er maar weinig mensen meegaan. Of staat straks toch dit hele parkeerterrein vol, vraag je je af. En inderdaad, meer dan dat. Dit kan nooit op de boot, denk je dan en vraagt je af of die vrachtwagens aan de zijkant er ook op moeten.

Het terrein staat vol en de boot komt aan. Eerst moet de boot leeg. Een enorm lange stroom aan auto’s komt het ruim uit. Tjonge, jonge, komt geen eind aan. En gerustgesteld stel je vast dat iedereen die hier op het terrein staat mee kan.

Gebeurt er nog wat? Ja, diverse rijen gaan rijden, geen touw aan vast te knopen wie eerst mag, maar ach je zult vast wel aan de beurt komen. En inderdaad, ineens zwaait er een mannetje driftig naar jouw rij. De auto starten, kinderen zitten gelukkig al op de achterbank, en daar ga je de boot op. Heb je een grote caravan of camper, doe dan rustiger aan dan de mannetjes aangeven, rijdt de auto schuin de boot op, zodat als het allemaal goed gaat de bodem niet de kade raakt. Jij rijdt echter zonder caravan, dus je rijdt… hé ik moet naar boven.

Tas klaar gezet?

En voor je het weet sta je 2 dekken hoger. 10 cm van een andere auto geparkeerd. Handrem er op!! En dan, met de reeds klaarstaande tassen de trappen naar boven. We staan op dek 4, ingang B. Goed onthouden. Zal vast wel handig zijn om je auto snel terug te vinden. Je hebt de tips op deze website gelezen, dus je weet dat je een tas mee moet nemen, met eventueel wat te eten, drinken, fotocamera, leesboek, ed en als je gaat overnachten je slaapspullen. Overigens eten en drinken zijn niet echt nodig, want er zijn verschillende restaurants en barretjes. Terug naar de auto mag niet, dus je hoopt dat je niets bent vergeten. Nou ja, de kinderen zijn bij je in de buurt, dus het belangrijkste heb je.

Als je hebt gekozen voor de dagboot, dan ga je nu heerlijk op het dek zitten/staan en kijken hoe de laatste auto’s het ruim in rijden, de laatste vrachtwagens ook nog mee kunnen en er zwarte rook uit de schoorsteen komt. De boot vertrekt en de kade wordt steeds kleiner. De reis is begonnen.

Voor degene die hebben gekozen voor de nachtboot met hut of slaapstoel, die gaan opzoek naar de hut. Soms moet je je eerste melden bij de receptie. Jij hebt gekozen voor een hut. 4 bedden, je bent met z’n 5-en, dus je legt een slaapmatrasje op de grond voor nummer 5 (loten?). Heerlijk, dat eigen sanitair met een heuse douche. Maximaal voor 1 persoon tegelijk, dan is het echt vol. Uiteraard gaan jullie de boot nog verkennen en als de haven in het donker met fonkelende lichtjes verdwijnt, wordt het tijd om te slapen. Lekkere broodjes gegeten op het dek met voor de volwassen een echt Corsicaans biertje (Pietra) of Sardijnse biertje (Ichnusa). Bakje fruitsalade, nog even een selfie. Naar bed!

Een paar honderd meter voor de boot de haven bereikt, zie je een loodsbootje aankomen die de loods afzet om de veerboot naar de juiste plek in de haven te loodsen.

Dan moet je de boot weer af. Oef, iedereen gaat al naar de trappen, moeten wij ook? Er is nog niets omgeroepen voor ons dek! Dus nog maar even wachten, maar dan begint het toch te kriebelen, er zijn nog maar weinig mensen op het dek. En je sluit achteraan in de rij op de trap en wacht geduldig totdat je weer in de auto kan kruipen, telt regelmatig je kinderen. Ja, het goede dek, de goede ingang onthouden en de auto staat er uiteraard nog. Mag je hopen dat je voorganger er ook is als je mag gaan rijden, anders moet je wellicht ook keren of steken. Maar alles gaat goed en je rijdt het ruim uit de kade op en volgt de meute naar: je vakantiebestemming!

Fijne vakantie!

Meer tips, zie deze pagina

 

Wilge!De veerboot op!

Related Posts

Take a look at these posts