We krijgen vaak dezelfde vragen aan onze desk op de diverse beurzen. Ook de ingestuurde mails kenmerken zich vaak door dezelfde vagen. Hier ‘slechts’ 5 van deze vragen:
1. Gasflessen mee aan boord van de ferry, we hoorden dat dat niet mag?
Storm in een glas water moet ik zeggen. Direct na de aanslagen in Frankrijk werden de gekste maatregelen genomen en vaak ook direct weer afgeschaft. Er zijn ongeveer een week lang gasflessen ingenomen door de autoriteiten in de Franse havens. Gedupeerden konden in de meeste gevallen na overleggen van een bonnetje de gasfles declareren bij een verzekering, een enkeling kreeg hem terug op de terugweg. Maar dit soort uitwassen zijn niet gewoon. Een kat (of Fransman) in het nauw maakt rare sprongen.
2. Moet je reserveren?
Camping of de boot mevrouw? Eh, de camping. Vanaf half juli en de heel maand augustus zijn met name de “meer dan 3 sterren campings” nogal vol. Indien mogelijk dan is het raadzaam te reserveren. Voor Corsica en Sardinië kun je dat nagaan in de spreadsheets. Buiten deze 2 maanden is het reserveren zeker niet nodig. Mocht je toch op de bonnefooi willen gaan, zorg dan dat je rond 11.00 uur op de nieuwe camping aankomt, dan zijn de verhuizers al vertrokken.
Maar nu u het toch over reserveren hebt, hoe zit het met de boot? Dat is dan dus vraag 2b. Houdt u van verrassingen, zoals ‘dat de boot vol is’, ‘de hutten op’ of ‘(veel) duurder is dan nu het geval’, vindt u ‘zoeken naar de ticketverkoop’ een leuke uitdaging na een lange rit, dan is reserveren niet nodig. Anders zou ik zeggen: toch wel heel slim om te reserveren. Zie voor de tips alhier.
3. Wat is de mooiste kant/gebied van Corsica en Sardinië?
Dat is er niet, zeggen we dan. Dat is natuurlijk heel persoonlijk. Vaak komt deze vraag, omdat mensen dan horen dat de oostkant van Corsica lelijk is of de noordoost kant van Sardinië zo ontzettend druk vanwege alle rijke mensen die daar naar toegaan.
De oostkust van Corsica IS NIET LELIJK, er loopt een smalle strook met een redelijk vlakke weg, inderdaad die weg is niet fraai. Maar dat heeft als voordeel dat je actieradius veel groter is. Daarnaast, binnen 5 km van die weg -waar dan ook – landinwaarts zit je in de mooiste en soms meest authentieke delen van Corsica. Waar je ook bent op Corsica, je ziet ALTIJD hele hoge bergen. De Costa Smeralda of te wel het noordoosten is weliswaar een plek voor de rijke, maar dat is maar een klein gedeelte. Zodra je landinwaarts gaat, kom je in een oase van rust. Overal is het mooi op Sardinië, of je nu door de rijstvelden rijdt van de Oristano of door de bossen van de zuidwest hoek, of in de diverse bergruggen. Alle kwadranten van Sardinië hebben zo hun eigen karakter. Lees deze 2 boeken er maar op na: Beleef Corsica en Puur Sardinië.
4. Overwinteren op Corsica of Sardinië kan dat?
Ja, dat kan, maar neem wel je skies mee. (En dan kijken de mensen je wat meewarig aan.) Sneeuw in de bergen is er elk jaar, en als je hierboven al hebt kunnen lezen nu ook op de stranden. Temperaturen onder de 10 graden komen in januari en februari echt wel veelvuldig voor.
5. Hoe is het weer eind april, begin mei?
“U wilt zeker met de meivakantie weg?” is onze tegenvraag. Die valt dit jaar extra vroeg, zo rond 22 april. Stel dat je 14 dagen gaat, dan heb je in ieder geval 2 dagen regen in 15 graden en 2 dagen warme zon in 25 graden. De overige dagen zitten er tussen in. Meestal wel boven de 20 graden, maar omdat het zeewater nog koud is, kan het plotseling ook snel afkoelen bij een zeewind of bewolking. Maar als je boft dan heb je gewoon lekker weer. En let op: de meeste campings gaan pas begin mei of half mei open!